AvK Bouwpartners gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om deze website te verbeteren en om gepersonaliseerde inhoud aan te bieden.

Met deze cookies verzamelen wij en onze partners informatie over jou en volgen we jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten onze website. Wij bouwen zo jouw persoonlijke profiel op. Hiermee passen wij onze website en communicatie aan op jouw voorkeuren. Ook kunnen we zo gerichte advertenties laten zien op basis van jouw recente internetgedrag. Lees hierover meer in ons ​​privacy reglement.
bouwblog

Van MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) naar duurzame impact

Datum
Jaar
2025
Auteur
Redactie Avk
Trefw.
MilieuPrestatie Gebouwen
Bron

De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) bepaalt de milieubelasting van bouwmaterialen en is verplicht bij omgevingsvergunningen voor woon- en kantoorgebouwen. De normen worden steeds strenger: de grenswaarde ligt nu op 0,8 en zal richting 2030 verder dalen. Daarnaast wordt de MPG uitgebreid naar meer sectoren en circulaire criteria zoals herbruikbaarheid en CO₂-verrekening.

De uitdagingen op het gebied van klimaat en milieu zijn groot. Terwijl de vraag naar betaalbare huisvesting groeit, raken grondstoffen steeds schaarser. Deze complexe vraagstukken vragen om innovatieve en circulaire oplossingen met nieuwe materialen en technieken. Wij dragen graag ons steentje bij aan een duurzamere gebouwde omgeving.

MPG: Wat is het en wat betekent het nu?

De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) laat zien wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden gebruikt. Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor woon- of kantoorfuncties (>100 m²) is een MPG-berekening verplicht.

Sinds 1 januari 2018 geldt een maximale grenswaarde van 1,0 voor nieuwbouwprojecten. Per 1 juli 2021 is deze grenswaarde voor nieuwbouwwoningen aangescherpt naar 0,8.

Meer informatie over de MPG vindt u op de websites van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nationale Milieu Database (NMD).

De toekomst van MPG: Circulair en ambitieus

De komende jaren krijgt circulariteit een grotere rol in de bouwsector. Er wordt gewerkt aan strengere MPG-eisen en een breder toepassingsgebied. Volgens de plannen van de overheid ligt de lat steeds hoger:

• Uniforme circulaire criteria: Denk aan herbruikbaarheid van materialen, losmaakbaarheid, en CO₂-verrekening bij houtbouw en andere biobased materialen.

• Strengere milieuprestatie-eisen: Het streven is een MPG <0,5 tegen 2030.

• Uitbreiding van de MPG-toepassing: Nieuwe sectoren zoals onderwijs, zorg, sport, winkels, horeca en bedrijfshallen, maar ook verbouw en transformatieprojecten.

MPG en Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Wilt u verder gaan dan de standaard MPG-eisen? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u profiteren van financiële voordelen. Voor een circulaire woning geldt bijvoorbeeld een MPG ≤ 0,5, samen met aanvullende voorwaarden die circulariteit stimuleren, zoals losmaakbaarheid en herbruikbaarheid.

Hoe wij u helpen impact te maken

Voor ons is de MPG geen doel op zich, maar een middel om de milieubelasting van gebouwen te verkleinen. Met onze MPG-toetshulp, maken wij inzichtelijk hoe uw ontwerp presteert.

Meer weten?

Bent u benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen bij het behalen van uw duurzaamheidsdoelen? Neem contact op met AvK Bouwpartners. Of wilt u meer weten over circulair bouwen? We vertellen u graag alles over onze innovatieve aanpak.

bouwblog

Gerelateerde blogs

Bbl bouwbesluit: Wat betekent dat precies?
De bouwregels blijven evolueren en vormen een stevige basis voor veilige, duurzame en energiezuinige gebouwen. Met de invoering van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn de richtlijnen voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming aangescherpt. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, met of zonder vergunning, de focus ligt op kwaliteit en naleving van moderne standaarden.
Bouwtrends van 2024: Innovatie en Duurzaamheid in de Spotlight
De bouwsector blijft zich snel ontwikkelen, en 2024 markeert een jaar vol baanbrekende innovaties. Duurzaamheid, slimme technologieën en nieuwe bouwmethoden veranderen de manier waarop we bouwen en wonen. Hier zijn de belangrijkste trends:

Liever maar één aanspreekpunt tijdens de (ver)bouw?

Uw eigen vertrouwenspersoon tijdens het bouwproces.
Sterk landelijk netwerk met bijzondere lokale kennis.
Jarenlange ervaring in alle bouwsectoren.